Oktoberfest prilákal 6,2 milióna ľudí

03.10.2017 Celý región

Mníchov 3. októbra (TASR) - Tradičné pivné slávnosti Oktoberfest v bavorskom Mníchove, ktoré sú najväčším podujatím svojho druhu na svete, prilákali tento rok približne 6,2 milióna návštevníkov, čo je výrazne viac ako vlani. Šéf organizačného výboru Josef Schmid zverejnil túto predbežnú bilanciu pri príležitosti dnešného zavŕšenia festivalu.

Podľa agentúry DPA sa tak Oktoberfest "vrátil do starej formy" po tom, ako návštevnosť počas vlaňajšieho ročníka poklesla na 5,6 milióna, čo bolo pripisované obavám z terorizmu. Po sérii teroristických útokov v Nemecku z roku 2016 zaviedli organizátori festivalu nové bezpečnostné opatrenia vrátane oplotenia areálu a zákazu vnášať dovnútra batohy či väčšie tašky.

Pozitívne hodnotia tohtoročné pivné slávnosti aj mníchovskí policajti a záchranári. "Bol to pokojný Oktoberfest," cituje DPA policajného hovorcu Marcusa da Gloriu Martinsa. Podľa jeho vyjadrenia bolo oproti predošlým ročníkom zaznamenaných menej zranení, avšak viac sexuálnych a drogových deliktov, čo pripísal ich citlivejšiemu vnímaniu, ako aj rozšíreniu kontrol a kamerového dohľadu.

Končiaci 184. ročník Oktoberfestu v Mníchove sa konal od 16. septembra. Návštevníci mali k dispozícii takmer 120.000 miest na sedenie v rôznych obrovských stanoch a o ich obsluhu sa staralo približne 8000 stálych pracovníkov a 5000 brigádnikov. Počas vlaňajšieho ročníka sa vypilo celkove 6,6 milióna litrov piva, pričom sa tiež zjedlo takmer 367.000 grilovaných kurčiat, 116 pečených volov a 58 pečených teliat - spolu s 28 tonami pražených mandlí.
 

Vyberte región